Този текст е към задача 8/17 страница. Вмъкнете подходящи картинки от интернет и после изпратете на @ it_ou_bk@abv.bg
Спаначена супа със сметана
Списък на необходимите продукти:
1/2 кг спанак
1/2 ч. ч. ориз
2-3 домата от консерва
1 морков (настърган на ренде)
6 с. л. олио
3 стръка пресен лук (нарязан надребно)
1 с. л. брашно
1 жълтък
3 с. л. кисело мляко
магданоз за поръсване
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът се запържва за минута в олиото, прибавя се морковът и се задушават под капак 1 минута. Прибавят се доматите и след 2-3 минути се поръсва с брашно, наливат се 2 л вода. Щом кипне, силата на огъня се намалява и се оставя да ври 10 минути. Измитият спанак се нарязва надребно и се прибавя в супата заедно с ориза. Вари се 15-20 минути на тих огън, докато оризът стане готов.
Наденица по градинарски
Списък на необходимите продукти:
4 сурови наденички
1,5 кг картофи
400 г - пресни гъби
3-4 моркова
2 зелени чушки
1 супена лъжица - "Вълшебен вкус"
1 супена лъжица червен пипер
черен пипер на вкус
1/2 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
Картофите, морковите, чушките и гъбите се нарязват на едро. Объркват се с подправките и се изсипват в плик за печене. Плика се поставя в подходяща тавичка. Отгоре върху зеленчуците се нареждат наденичките /в плика/. В плика се налива малко вода, завързва се и се надупчва на няколко места. Пече се в предварително загрята фурна не повече от 45 минути.
Пиле с гъби и топено сирене
Списък на необходимите продукти:
500 гр. пилешко филе
300 гр. консервирани гъби (в отцеден вид)
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. горчица
1 с.л. водка
щипка захар
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. олио
250 гр. заквасена сметана
150 гр. пушено топено сирене
1/3 ч.л. сух босилек
картофено пюре
Начин на приготвяне:
Нарежете пилешкото филе на кубчета и мариновайте за 20-на минути в лимоновия сок, горчицата, водката, захарта, сол и черен пипер. Нарежете гъбите на филийки. Ако използвате пресни гъби, предварително ги сварете. Запържете пилешкото филе в предварително силно загрятото олио до побеляване. Добавете гъбите и запържете за няколко минути. Изсипете сметаната и добавете нарязаното на парченца пушено сирене и бъркайте докато се разтопи. Подправете на вкус със сол, босилек и черен пипер и гответе докато соса се сгъсти.
Поднесете с картофено пюре.
Агнешко бутче с пролетни зеленчуци
Списък на необходимите продукти:
1 агнешко бутче (около 2 кг)
2 връзки зелен лук
2 моркова
2 връзки джоджен
2 връзки магданоз
1 връзка пресен чесън
1 пакетче краве масло, разтопено
1 ч.л. прясно смлян черен пипер (или на вкус)
1 с.л. червен пипер
1 с.л. сол (или на вкус)
1 1/2 ч.ч. бяло вино (или бира или вода)
Начин на приготвяне:
Измийте бутчето, изчистете излишните мазнини и ципи и подсушете много добре. Нарежете на дребно зеления лук, пресния чесън, магданоза и джоджена и ги разбъркайте. Разтопеното масло смесете с червения пипер, солта и черния пипер и разбъркайте добре. С тази смес намажете външната част на бутчето. Отстрани поставете част от нарязаните зелените подправки. Поставете го в тавичка и леко го запечете (до побеляване) в силно загрята фурна. Извадете от фурната, добавете в тавичката останалата част от зелените подправки и нарязаните на кръгчета моркови. Залейте с 1 ч.ч. вино (бира или вода). Завийте плътно с фолио (за да може да се задуши), поставете във фурната и забравете за около 2-3 часа (времето зависи от количеството месо и вида на фурната). Накрая запечете без фолиото за 15-на минути.
Печено свинско върху подложка от ориз
Списък на необходимите продукти:
1 кг. свинско месо
200 гр. ориз
6 с.л. олио
7-8 гл. лук
2 с.л. доматено пюре
1 с.л..брашно
червен и черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на парчета и го изпържете в 2-3 лъжици олио. Извадете месото и в същата мазнина запържете ситно нарязания лук, прибавете разреденото доматено пюре, брашното, поръсете с черен и червен пипер, посолете и залейте с гореща вода. Прибавете запърженото месо и оставете да ври на тих огън. Запържете ориза в 3 с. л. Когато стане прозрачен го залейте с 500мл. вода. Когато омекне прибавете малко смлян черен пипер, посолете и свалете от огъня. С черпак сложете от месото - без сос и го допълнете с ориз в чиния. Наоколо залейте със соса.
Лозови сърми
Списък на необходимите продукти:
500гр. телешка кайма
3 к.ч ориз
прясно смлян черен пипер
сол на вкус
4-5 ситно нарязани сушени кайсии
4-5 ситно нарязани сушени сливи
50-60 гр. стафиди
1 ч.л. джоджен
1 ч.л. смлян кореандър
1/2 ч.л. смлян кардамон/хел/
1/2 ч.л. смлян кимион
сока от 1/2 лимон
1-2 глави кромид лук
2-3 скилидки чесън
100 мл. олио или зехтин
пресен копър
30-40 лозови листа
Начин на приготвяне:
Задушете лука и ориза на слаб огън за 5-6 мин.добавете каймата за още 5-6 мин. Овкусете с всички подправки и отстранете от огъня. Добавете сушените плодове,и разбъркайте. В предварително измитите лозови листа завивайте по 1-2 ч.л. от сместа. Подредете в тенджера и залейте с 3 чаени чаши бульон, добавете малко мазнина. Ястието се вари 40-50 мин на тих огън. Сервирайте със сос бешамел или кисело мляко, поръсени със ситно нарязан копър.
Пълнени тиквички
Списък на необходимите продукти:
4 тиквички (около 600 г)
3 парчета сурова наденица
1 глава лук
1 червена и 1 жълта чушка,
1 връзка магданоз,
100 г сладка царевица – от консерва
1 с.л. соев сос
сол, черен пипер, червен пипер, 1 щипка захар.
30 г масло или маргарин
125 мл зеленчуков бульон
125 мл разбита сметана
Начин на приготвяне:
Лукът, чушките и магданозът се нарязват на ситно. Тиквичките (без да се белят) се нарязват се по дължина и сърцевината им се издълбава с лъжица. Наденицата се обелва от обвивката и към нея се прибавят половината от чушките, магданозът, лукът и изцедената царевица. Разбъркват се добре и се подправят. Останалите чушки се пържат в сгорещена мазнина, прибавя се соевия сос, разбърква се да поеме и се прибавят към плънката. Напълнените тиквички се заливат със смес от бульона и сметаната и се задушават 30 мин. на слаб огън. Сосът се вари още малко и се подправя със солта, черния пипер, червения пипер и захарта.
Хрупкаво печено пиле
Списък на необходимите продукти:
3/4 чаена чаша прясно мляко
100 г кашкавал
800 г пилешки гърди
1/2 чаена чаша галета
половин глава лук
1/4 чаена чаша зехтин
2 супени лъжици олио
1-2 супени лъжици горчица
2 чаени лъжици сос чили
1/4 чаена чаша брашно
2 скилидки чесън
1/2 чаена лъжица сол
мащерка
черен и червен пипер
Начин на приготвяне:
В голяма купа се смесват млякото, зехтина, чили сосът, горчицата, чесънът, нарязан на дребно, половината сол, черния пипер и нарязаният на филии лук. Сместа се разбърква и вътре се слагат пилешките гърди. Покриват се и се оставят в хладилника за поне 3 часа, като от време на време се обръщат, за да се овкусят добре. В друга купа се смесват галетата, настърганият на дребно ренде кашкавал, брашното, мащерката, червеният и черният пипер и остатъкът от солта. Смесват се добре. Пилешкото се изважда от маринатата и парчетата се овалват добре в сместа за паниране. Оставят се да престоят за 10-15 минути След това се поставят в намазана с олио тава и се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна около 40 минути. Ястието се сервира докато е топло.
Пиле на сол
Списък на необходимите продукти:
1 голямо пиле
1 кг сол
Начин на приготвяне:
Изчистеното, измито и много добре подсушено пиле се разрязва с нож или ножица откъм гърба и се разтваря като книга. Краката се вкарват в коремната кухина. В тавичка се изсипва 1 кг сол на равен пласт. Пилето се поставя върху солта с вътрешността надолу. Пече се в умерена фурна до готовност (около 1 – 1 и 15 минути) без да се обръща.
Пилешки шишчета на скара
Списък на необходимите продукти:
1 кг бяло месо от пиле
4 с.л. сладък соев сос
2 с.л. разтопено масло
щипка сол
3 скилидки чесън
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. смлян кориандър
1/2 ч.л. черен пипер
сокът от 1/2 лимон
За соса: 200 г печени фъстъци, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, сокът от 1/2 лимон, 5 с.л. сладък соев сос, 1 с.л. захар, 1 люта чушка (по желание)
Начин на приготвяне:
Шишчета: Нарязваме пилешкото или агнешко месо на малки кубчета. Всички подправки събираме заедно и правим от тях марината. Овалваме кубчетата в нея и ги оставяме да престоят 4 часа. Нанизваме шишчетата и ги печем на скара. Сервираме ги залети със соса.
Сос: Ситно нарязания лук се запържва до златисто, изцежда се и се изважда. Счуканият чесън също се запържва, като прибавяме люто на вкус. Изваждаме и заедно с изпържения лук смесваме с добре смлените печени фъстъци. Добавяме лимоновия сок, захарта и соевия сос, като разреждаме с малко вода. С този сос заливаме шишчетата.
Задушена пъстърва с масло
Списък на необходимите продукти:
2 цели пъстърви
1 глава сух лук
1 лимон
4-6 скилидки чесън
4-6 листа дафинов лист
2 стръка розмарин
сол, черен пипер, зехтин или олио
алуминиево фолио
Начин на приготвяне:
Изчистената от вътрешностите риба я поръсете със сол и черен пипер от всички страни. Нарежете лука на полумесеци, скилидките чесън на две, лимона на резени. Разпределете ги на две равни части заедно с останалите горепосочени продукти и ги напълнете в коремната кухина на рибата. Поставете всяка една на парче фолио, поръсете я с мазнина и още малко сол и черен пипер. Увийте я добре и я поставете в предварително загрята фурна на 230 градуса за около 30-40 минути. Сервира се както е във фолиото с гарнитура пожелание.
Лазаня със спанак и извара
Списък на необходимите продукти:
Тесто: 600 г брашно, 3 яйца, 1/2 ч.л. черен пипер, 1/2 ч.л сол, 300 г спанак
Сос: 3 с.л. доматено пюре, 2 глави лук, 3-4 моркова, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. босилек, щипка сол, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. краве масло, 4 ч.ч. прясно мляко
Плънка: 700 г спанак, 250 г сирене, 350 г кашкавал
Начин на приготвяне:
Ако използвате пресен спанак той трябва предварително да се изчисти, свари, изцеди и пасира. От продуктите се замесва твърдо тесто и се оставя да престои 20-30 мин. Тестото се разточва на кори с дебелина окоо 2 мм. Корите се вярят в кипяща вода с добавени 1,2 с.л. олио за около 5-10 мин. (корите трябва да със жилава и еластична структура). Сварените кори се изцеждат и подсушават. Зеленчуцие за соса се сваряват и пасиат. Разредете оматеното пюре с малко вода и сложете да заври. Към него се добавят пасираните зеленчуци и се вари около 15 мин. в края се добавяр подправките. Отделно от маслото, брашното и млякото се приготвя сос "Бешамел" със средна гъстота и се прибавя към основния сос при непрекъснато бъркане. Оставя се още 5 мин. да ври. В предварително намазана с масло тавичка се поставя една кора. Намазва се с готовия сос и натрошено сирене и спанак. Поставя се втора кора, намазва се със сос и се поръсва със настърган кашкавал. Третата е със сос, сирене и спанак. Четвъртата, последна кора се намазва със сос и се поръсва с настърган кашкавал. Лазанята се запича в предварително загрята фурна (250градуса) за около 30-40 мин.
Пица със шунка
Списък на необходимите продукти:
За тестото: 1 пълна (с връх) ч.ч. брашно, 25 г мая, 1 ч.ч. мляко, 2 яйца, 1 с.л. захар, 1/2 ч.л. сол, 3 с.л. олио
За пълнежа: 4-5 средни домата, 200 г шунка, 2 с.л. олио, 100 г настърган кашкавал, 10-12 маслини без костички, сол, черен пипер на вкус, малко ситно нарязан розмарин, салвия (градински чай) и риган.
Начин на приготвяне:
Пригответе тестото, оставете да втаса, още веднъж омесете и разстелете в намазана с масло тава или форма за пица. Обелете доматите (предварително ги потопете за 10 сек. във вряща вода) и нарежете на кръгчета. Нарежете шунката на ивички. Маслините нарежете на кръгчета или на две. Намажете леко тестото с масло и наредете слоеве домати и шунка като поръсвате помежду им от нарязаните зелени подправки. Отгоре подредете маслините и поръсете с настъргания кашкавал. Изпечете за около 30 мин.
|